Aktuelt‎ > ‎

I media

Instinkter

lagt inn 22. mai 2018, 13:19 av Petrine Austvik Gullesen   [ oppdatert 22. mai 2018, 13:21 ]

Instinkter er et fortsatt et omdiskutert begrep. 
Hvordan skal vi få dagligtalen til å "evolvere" seg i tråd med fagfeltet?
Repeter litt nyttig historie og les mer om begrepet instinkt i linken under:Spør hesten om den vil ha dekken

lagt inn 14. feb. 2017, 04:58 av Bjarne O. Braastad   [ oppdatert 14. feb. 2017, 04:59 ]

  I vinterkulda lurer mange hesteeiere på om hestene deres trenger leskur eller kanskje varme klær. Atferdsforskere ved NMBU og Veterinærinstituttet har trent hesten til å gi beskjed om hva den foretrekker.

Mange kan altfor lite om selskapsdyr

lagt inn 27. nov. 2014, 05:09 av Bjarne O. Braastad   [ oppdatert 27. nov. 2014, 05:23 ]

– Riktignok er det mange som kan mye, men det er også mange som kan altfor lite. Det sier Bjarne O. Braastad, professor i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

I dag kom Mattilsynet med nye retningslinjer for hunde- og kattehold. Der påpeker de blant annet at katter ikke skal løftes i nakkeskinnet og at «Fido» og «Trofast» må luftes minst tre ganger hver dag.

Braastad sier han får mange banale spørsmål om ting han mener folk burde visst når de har dyr.

Les mer på nrk.no

Se også intervju med Gry Løberg i VG angående denne saken, men merk at med Paris-Hiltoneffekten mener Gry antropomorfisme.


Bør hunden kastreres?

lagt inn 19. des. 2011, 00:21 av Gry Løberg   [ oppdatert 21. mai 2012, 15:04 av Randi Helene Tillung ]

Kastrering av hunder er i utgangspunktet forbudt i Norge, men ekspertene er uenige i om det bør være så strengt.
Den norske dyrevelferdsloven er klar på at man ikke skal bruke kirurgiske metoder til å tilpasse dyr etter menneskers behov, bortsett fra når det er klart nødvendig.

Hva synes hunden om musikk?

lagt inn 4. des. 2011, 06:14 av Gry Løberg

Noen hunder stemmer i av full hals når visse toner strømmer ut av høyttaleren. Forskerne mener at dette ikke nødvendigvis betyr at de liker musikken.
Happy skakker på hodet. Uansett hva slags plystremelodier eier og forskning.no-journalist Asle Rønning prøver, kommer det ikke et pip tilbake fra yorkshireterrieren.
 

Porter the Musical Dog Plays the Casio!

Spisset forskning på dyrevelferd

lagt inn 28. nov. 2011, 01:22 av Gry Løberg

Den framtidige forskningen bør ha et sterkere fokus på prioriterte hovedtemaer. Dette er konklusjonen etter at næringsaktører møttes til idéseminar om kunnskapsbehov innen dyrevelferd.

Forskere, industri, interesseorganisasjoner og forvaltning møttes til seminar om dyrevelferd i november. Formålet var å kartlegge hva vi har av kunnskap innen dyrevelferd i husdyrproduksjonen, og hva vi trenger å vite mer om.

 

Les mer hos Forskningsrådet

Fra sårbar til suveren

lagt inn 25. nov. 2011, 02:50 av Gry Løberg

Hummeren har omtrent samme livssyklus som blåhvalen til havs og elefanten på land. Etter en lang og skjermet barndom regjerer hummeren på havbunnen i et halvt århundre – minst.
 
– Med en sannsynlig levealder på minst 50 år, er hummeren innstilt på at ting tar tid.
– Bare i den aller første og sårbare livsfasen, hvor hummerlarvene er svært ettertraktet mat for alle som er større enn dem, skjer ting hurtig, sier hummerforsker Gro van der Meeren fra Havforskningsinstituttet.
 

Sover krabben?

lagt inn 25. nov. 2011, 02:44 av Gry Løberg

Krabben har konstant øynene vidåpne og "nesen" – antennene mellom øynene – er knapt i ro. Betyr det at krabben aldri sover?
 
Om dagen gjemmer krabben seg, men den sover ikke slik som virveldyr (fugl, pattedyr og fisk) gjør.

- Trolig er det mer riktig å si at krabben hviler, sier Gro van der Meeren, som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Les mer på forskning.no

Derfor maler katten

lagt inn 17. nov. 2011, 04:18 av Gry Løberg

Når katten din purrer og maler som en kvern er det noe den vil, men hva? Lær deg litt om kattespråket og bli godvenn med katten din.
Katter har flere måter å uttrykke seg på, og når den maler er det fordi den ønsker å opprettholde sosial kontakt. Selve malingen betyr forskjellig.
 

Dårlig stemme gir evig ungkarstilværelse

lagt inn 4. nov. 2011, 16:07 av Randi Helene Tillung

Hvis fuglehannen skal ha en sjanse på sjekkemarkedet, gjelder det å synge som Pavarotti. Sangen røper nemlig alt om den potensielle ektemannen.

Når våren nærmer seg, fryder vi oss over fuglene som endelig kommer tilbake fra sør, og gleder oss med sin vakre sang. Men fuglene synger slett ikke bare av ren fornøyelse. For dem er det blodig alvor.

Yngve Espmark på biologisk institutt ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er Trøndelags svar på Dr. Doolittle. Han har forsket på kommunikasjon mellom dyr i mer enn 40 år, og synes det er ekstra spennende med fuglesang.

1-10 of 34