Aktuelt‎ > ‎I media‎ > ‎

NRK - Her er Hitlers «Voffen SS»

lagt inn 12. jun. 2011, 07:27 av Randi Helene Tillung   [ oppdatert 12. jun. 2011, 08:24 ]
Spesialtrente nazihunder kunne stave og snakke, ifølge ny bok om Hitlers dyrespråkskole.

- Det høres litt tvilsomt ut. Hundene gir uttrykk for følelser og ting de ønsker, med kroppspråk. De kan bruke lyder, eller dytte deg med labb eller snute, sier atferdskonsulent Gry Løberg til NRK.no.

Løberg har mange års erfaring med atferdsvansker hos hunder og rådgivning for hundeeiere.– Man vet at en hund klarer å forstå godt over tusen forskjellige ord, men at en hund selv skal klare å sette sammen ulike signaler og lage bokstaver… Nei, jeg tror ikke det, sier hun.

«Kloke Hans» jukset

Etologen Bjarne Braastad er på ingen måte uenig. En etolog studerer dyras atferd, og hva som får dem til å gjøre det de gjør. Nazitidens intellektuelle krumspring har lite for seg i moderne etologi.

– Tyskerne har drevet med dette i flere hundre år, og det er en effekt kalt «Kloke Hans». Hans var en sirkushest som virket å «snakke» gjennom et visst antall klopp med hoven, men det viste seg at den reagerte på små, bevisste eller ubevisste signaler hos treneren. Hver gang den fikk det lille signalet, holdt den opp og fikk en godbit, sier Braastad.

– Så det lar seg gjøre å trene dyra til å snakke?

– Det er ikke utenkelig nei, men de vil ikke forstå ordene, bare gjenta det de er lært, sier han.

– Det høres ikke særlig nyttig ut?

– Nei. Det er mye man kan lære dyr til, men hvor mye de lærer av prosessen vil variere med metodene, og hva som er hensikten. I propagandaøyemed var det kanskje nyttig med en hund som kunne si Mein Führer, sier han.

Les hele artikkelen her.
Comments